StatCounter

25 Eylül 2014 Perşembe

Cevap Tahmini= İletişim Engeli


Karşınızda iletişim kurmaya çalıştığınız bir kişi var. Eşiniz, arkadaşınız, yöneticiniz, astınız, taksi şoförü, marangoz, vs. Derdiniz var ve anlatmaya niyetlisiniz. cümleleri toparladınız, sakin bir biçimde başladınız. daha iki cümleyi tamamlayamadınız ki leb demeden leblebiyi anlayan arkadaş sorunuzu kendi meşrebince anladı ve acil bir cevap yapıştırdı. Lafınız ağzınıza tıkıldı, buna mı yanasınız; yapılan saygısızlığa mı yoksa derdinizi anlatamamanıza mı? Üstelik karşınızdakinin anladığı ile sizin derdiniz arasındaki benzerlik sığır ve sığırcık arasındaki benzerlik kadar.

Daha önce de yazdım: Hepimizin derdi anlatmak. Anlatmaya bayılıyoruz; buna mukabil dinlemek için hiç zamanımız yok. Üstelik de çok biliyoruz. Sonuç: Başarısız iletişim, sonuçsuz konuşmalar.

Lütfen karşınızdakinin üç beş lafını kendi kafanızda yorumlayıp kestirmeden cevaplar vermeyin. Bu durum en ciddi iletişim kazalarından ve engellerinden biridir. Eğer dinleyecek vaktiniz yoksa bunu belirtin ve kendisine daha sonra zaman ayıracağınızı bildirin. Ancak eğer dinlemeye karar vermişseniz sonuna kadar dinleyin. Çünkü dinlediğiniz ilk cümleler giriş cümleleridir. Verilmek istenen mesaj ise genellikle son cümlede gizlidir.

Kulak üç boğumdur; dinleyin, dinleyin, dinleyin.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder