StatCounter

21 Kasım 2013 Perşembe

Ne Oldu O Güzel İnsanlara


Bu Ülkenin İnsanları

 Çok değil, ben çocukken, diyelim otuz yıl öncesi, insanlar evlerinin anahtarlarını paspasların altına koyarlardı. Herhangi bir evin kapısında, anahtarı ya paspas altında, ya kapı kirişinin üstünde ya da kapı önündeki saksının altında bulurdunuz. Evlerin yalnızca bir tane anahtarı olurdu ve tüm hane halkı onu kullanırdı.

Daha da önceleri, anahtar kavramı da yoktu kırsalda. Kapı üzerinde iki halka olurdu ve bu bir bez parçası ile bağlanırdı. Evi korumak için değil elbette, ev Allah’a emanetti çünkü ve bu ciddiye alınırdı. Sadece evde olmadığını belirtirdi evin hanımı.

Ben çocukken, yani bir sigara içimi öncesi, çocuklar okula kendileri giderdi. Yalnızca birinci sınıfa yeni başlayan ağlak çocuklar bir süre okula taşınırdı, korkmasın diye. Sonra o minimini birler dahil her çocuk kendi başına gider gelirdi okula. Evi çok uzak değilse büyük şehirlerde bile. Çocuklar Allah’a emanetti ve bu çok ciddiye alınırdı.

Senet sepet bilmezdi insanlar. “Söz” vardı her şeyden evvel. Eğer biri söz vermişse ciddiye alınırdı bu. Kredi kartının olmadığı günlerdi ve “söz”ün çok fazla kredisi vardı.

Önce anahtarların çoğalması ile başladı her şey. Paspaslara güvenimiz kalmadı ilk evvel. Sonra bu da yetmemeye başladı. Çelik kapılar yaptırdık, çift kilitli. Hırsıza kilit dayanmazdı elbet. Yetmedi, alarmlara vurduk başımızı.

Çocuklarımızı yollara bırakamaz olduk. Allah dahil kimselere emanet edemedik. Ne olur, ne olmazdı. Kötü adamlar türedi bir bir. Mahallenin kızına bile yan bakmayan adamlar gitti, yerine mahallenin el kadar çocuğunda cinsel tatmin arayan insanlıktan bihaber cesetler geldi.

Dünya, güven üzerine kuruludur aslında. Doğruluk eğilimi diye bir kavram vardır. Güvenmek isteriz karşımızdakine. Medeniyet böyle gelişmiş, ilerlemiştir. İnsan insana güvenmek zorundadır. Böylesi bir anlayışa sahip toplumdan, babasına bile güvenmemesini salık veren bir topluma yolculuk.

Peki ne oldu bu güzel insanlara? Ne oldu bu toplumun insanlarının güven duygusuna? Ne zaman birbirimize kazık atar hale geldik? Ne zaman sapıklar girdi hayatımıza?

Ne zaman kaydı şirazesi o çocuksu dünyanın?

 

21.11.2013

Ankara

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder