StatCounter

9 Kasım 2013 Cumartesi

Hepimiz Pinokyo muyuz?


Yıllarca sözsüz iletişimin gerçek uzmanları tarafından yinelenen bir yargı vardır ki artık çoktan bir klişe haline gelmiştir: “Yalan tespitinde bir ‘Pinokyo etkisi’ yoktur.” Bunun  anlamı oldukça açıktır: yalanı tespit ederken herkes için geçerli olacak ve bir anda turnusol kağıdı gibi yalanı açığa çıkaracak genel geçer  bir ipucu ya da yöntem yoktur. Ben de bunu kitabımda belirttim ve her mecrada da dile getiriyorum.

Bununla birlikte bilim özellikle de sosyal bilimler, nihai doğruları değil, o andaki doğruları aktarırlar. Bilim ve teknoloji geliştikçe, yeni araştırmalar ve teknikler uygulandıkça, farklı bilgilerin ve doğruların ortaya konulması da gayet normaldir. Sevdiğim bir dostumun, Kemal Erbay’ın bir sözü vardı: “Tıp dediğin yalandır, bir gün bir şey söylerler, beş yıl sonra bambaşka bir şey”. Yumurta ve kolesterol ile ilgili ezber bozan açıklamaları okuyunca buna hak vermemek de mümkün değil ancak konunun doğrusu, bilimin o anki ulaşılan doğruları paylaşması ile ilgilidir.

Pinokyo’ya geri dönersek; “Termografi”, yani termal kameraların kullanım alanı geliştikçe bu anlamda ilginç  gelişmeler elde ediliyor. Termografi, ABD’de 2. Paylaşım Savaşı sıralarında, düşmanı vücut ısısından tespit edebilmek için geliştirilmiş bir cihazdır. Ordumuz tarafından da gece operasyonlarında etkin bir biçimde kullanılır.

Granada Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümünden Emilio Gómez Milán ve Elvira Salazar López  yaptıkları araştırmada, duygularımız hakkında yalan söyldiğimizde burnumuzun etrafındaki ısının arttığını ve beynin “insula” adlı bir bölümünün aktive edildiğini tespit etmişlerdir. Insula, vücut ısısının denetlenmesi ve düzenlenmesi ile doğrudan ilgilidir. Kısacası, duyguları ile ilgili yalan söyleyenlerin en fazla burun çevresi ısınmaktadır.

Bir başka bulgu ise cinsellikle ilgilidir. Cinsel  istek, kadınlarda ve erkeklerde benzer şekilde tespit edilebilmektedir. Her iki cinsiyette de vücut ısılarında değişmeler gözlenmekte ve bu değişim genital bölgeler ile göğüs bölgesinde gerçekleşmektedir.

Yakın bir gelecekte, Google gözlüğüne termal kamera da yerleştirilirse, her birimiz ya bir yalan avcısı olacağız, ya da bir Kazanova…

09.11.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder